Sunday, September 5, 2021

RESIPI - Kari Ayam



Bahan A

  1.  1 ekor ayam ( Dipotong kecil)
  2.  Minyak Masak
  3.  Rempah kari ayam (ikut keperluan)
  4.  Serbuk Jintan Manis (ikut keperluan)
  5.  Serbuk Cili atau Cili kisar (mengikut keperluan)
  6.  Sekotak Santan dan garam secukup rasa
  7.  Kentang/Carrot/Tomato (ikut keperluan)
  8.  Asam Keping (ikut keperluan)

Bahan B ( Bagi Menumis)

  1. Bawang Merah (Dihiris)
  2. Bawang Putih (Dihiris)
  3. Halia (ikut keperluan)
  4. Daun Kari (ikut Keperluan)
  5. Buah Pelaga/Bunga Cengkih/Bunga Lawang/Kayu Manis (ikut keperluan)

 CARA MEMBUAT

  1.  Panaskan minyak dan tumiskan Bahan B sehingga wangi.
  2. Masukkan cili serta rempah kari/jintan manis sehingga pecah minyak
  3. Masukkan ayam, kentang/carrot, daun kari dan cili dan dikacau rata sehingga ayam dan kentang empuk 
  4. Masukkan santan, asam keping, garam dan tomato dan perlahankan api. Kacau rata sehingga pecah minyak.
  5. Hidangkan kari ayam dengan nasi/ pulut / roti jala.


 

No comments:

RESIPI - Kari Ayam

Bahan A  1 ekor ayam ( Dipotong kecil)  Minyak Masak  Rempah kari ayam (ikut keperluan)  Serbuk Jintan Manis (ikut keperluan)  Serbuk Cili a...