Bahan A
- 1 ekor ayam ( Dipotong kecil)
- Minyak Masak
- Rempah kari ayam (ikut keperluan)
- Serbuk Jintan Manis (ikut keperluan)
- Serbuk Cili atau Cili kisar (mengikut keperluan)
- Sekotak Santan dan garam secukup rasa
- Kentang/Carrot/Tomato (ikut keperluan)
- Asam Keping (ikut keperluan)
Bahan B ( Bagi Menumis)
- Bawang Merah (Dihiris)
- Bawang Putih (Dihiris)
- Halia (ikut keperluan)
- Daun Kari (ikut Keperluan)
- Buah Pelaga/Bunga Cengkih/Bunga Lawang/Kayu Manis (ikut keperluan)
CARA MEMBUAT
- Panaskan minyak dan tumiskan Bahan B sehingga wangi.
- Masukkan cili serta rempah kari/jintan manis sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam, kentang/carrot, daun kari dan cili dan dikacau rata sehingga ayam dan kentang empuk
- Masukkan santan, asam keping, garam dan tomato dan perlahankan api. Kacau rata sehingga pecah minyak.
- Hidangkan kari ayam dengan nasi/ pulut / roti jala.
No comments:
New comments are not allowed.