Thursday, September 2, 2021

Resipi Mee Udang / Mi Udang


Bahan A

  1. Mi Kuning ( Dicelur dan ditoskan)
  2. Udang (mengikut keperluan)
  3.  Stok Udang ( Air rebusan kepala dan kulit udang)

Bahan B ( sebagai hiasan - mengikut keperluan)

  1. Tauge (dibuang akarnya)
  2. Telur rebus (dibelah 2)
  3. Kangkung/Sawi (direbus dan toskan)
  4. Cili Merah ( dihiris)
  5. Bawang goreng 

Bahan C (Dikisar)

  1. Cili kering (mengikut keperluan)
  2. Udang kering (mengikut keperluan)
  3. Bawang Merah (mengikut keperluan)
  4. Bawang putih (mengikut keperluan)
  5. Halia
  6. Serai 
  7. Tomato

 CARA MEMBUAT

    1. Rebuskan kepala dan kulit udang bagi mendapatkan stok udang.Toskan air rebusan
    2. Panaskan minyak dan masukkan Bahan C sehingga naik wangi.
    3. Masukkan air stok udang dan masak sehingga mendidih.
    4. Hidangkan mi dengan bahan hiasan.

            

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

No comments:

RESIPI - Kari Ayam

Bahan A  1 ekor ayam ( Dipotong kecil)  Minyak Masak  Rempah kari ayam (ikut keperluan)  Serbuk Jintan Manis (ikut keperluan)  Serbuk Cili a...